Quantcast
Channel: Bakverk & dessert – en smaksak
Viewing all 564 articles
Browse latest View live

Nutella fudge brownies

$
0
0

Recept på brownies kan man inte ha för många av – det måste ju ändå vara ett av de där bakverken man alltid återkommer till och aldrig tröttnar på. Idag blir det fudge brownies, från Fridas bakblogg.se

Nutella är det svårt att få för mycket av! Gott att toppa kakan med också kan jag lova.

På bilden har brownien varit i kylen över natten och fått den där täta konsistensen som ändå smälter i munnen. Jg gjorde en halv sats av receptet.

Ett litet tips är att det är väldigt lätt att sätta sin egen prägel på brownies genom att skicka ner något gott i smeten (som nötter, godis el chokladbitar) eller att toppa med något gott (som kolasås, frosting, glasyr osv….). Dessutom kan man skära dem i pyttesmå bitar och servera som ett julgodis och då kommer man långt på en halv sats.

Nutella fudge brownies

Chokladiga brownies med seg fudge konsistens som riktigt smälter i munnen. Enkla att smaksätta och lyxa till för den som vill (se tips ovanför).

300 g mörk choklad (jag blandade 50 % med 70 %)

170 g smör

1 dl nutella (kan bytas mot 100 g mjölkchoklad)

4 ägg

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1,75 dl vetemjöl

0,75 dl kakao

0,5 tsk flingsalt

Ev nutella att toppa brownien med


Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme. Klä en form 25×25 cm med
bakplåtspapper. Smält ihop mörk choklad och smör,  låt svalna en aning och rör sedan
ner nutellan. Vispa upp ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Rör sedan ned
chokladblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 18-25 minuter.
Kakan sär klar när ytan känns stabil.
Låt svalna och skär sedan i rutor i valfri storlek.

Espressobrûlée med romglass

$
0
0

Gott nytt år!

Att smaksätta klassiska desserter och bakverk ”lite utanför boxen” är ett bra sätt att variera sig – men ändå satsa på ”ett säkert kort” så att säga. Idag blir det espresso i creme brüléen! Det här är faktiskt mammas och pappas nyårsdessert.

Recept från ICA.

Rårörsocker tycker jag blir bäst till det knäckiga täcket som man bränner av med gasbrännare.

Glass tycker jag är himla gott till brûlée och egentligen kanske en syrlig sorbet passar bäst till det gräddiga. Men jag kom på att rom och kaffe gifter sig himla bra så jag testade att smaksätta den smarta ”gräddglassen utan glassmaskin” – ni vet –  med just rom. Och när jag ändå var i provartagen så åkte det ner lite hackad mörk choklad (80 %)  i ena skålen. Inte dumt om man vill ta bort udden av det söta (det var bara det att jag överdoserade chokladen lite).

Det här med storlek på desserter tycker jag är knepigt, de är nästan alltid för stora för min smak. Det här receptet sägs räcka till 4 men jag skulle snarare säga 8! Det beror ju förstås helt och hållet på formarnas storlek. Men en halv sats av receptet räcker iaf till 5-6 (kommer inte ihåg!) små formar som på bilden – och det är lagom tycker jag.

Espressobrûlée

Krämig brûlée med smak av espresso. Gott att servera med en kula glass – jag provade romglass till, recept längre ner.

Tips! Jag tycker det är bökigt med vattenbad i ugnen och provade faktiskt att grädda mina desserter utan. Det gick finfint men tog tid, närmare bestämt en timme!

4-12 portioner – helt beroende på hur stora formar du använder.

500 ml grädde

50 g ströocker

100 ml espresso

6 färska äggulor

rårörsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 125-135° vanlig ugnsvärme.
Blanda grädde, socker och espresso i en kastrull. Värm upp blandningen på mellanhög värme i 3–5 minuter men låt den inte koka. Ta bort kastrullen från värmen.
Vispa äggulor i en skål. Tillsätt grädde- och espressoblandningen under långsam omrörning i äggmassan och rör om allt i varmt vattenbad tills det är krämigt. (Jag värmde gräddblandningen till 85° och vispade ner äggen).
Häll blandningen i eldfasta formar, ställ i en form och häll på vatten upp till hälften av formarna. Grädda 35–45 minuter i vattenbadet på 130°C tills massan har stannat i mitten. (Jag struntade i vattenbad och gräddade mina på en vanlig plåt i 125° i 60 min, först då hade mina stannat på ytan). Ta ut formarna och låt vila i kylskåp i minst tre timmar.
Strö över ett tunt lager råsocker på varje dessert och bränn av ytan med en gasbrännare.
Enkel romglass utan glassmaskin
En riktigt god rom ger en riktigt god glass. Och en sak till, rommen gör att glassen får en silkeslen och mjuk konsistens som aldrig blir stenhård. Om du vill ta udden av det söta så blanda ner lite hackad mörk choklad (minst 70 %) i den färdigvispade smeten. Men less is more – tro mig.
Tips! Receptet går utmärkt att halvera eller så delar man upp satsen i olika skålar och smaksätter på olika sätt.
5 dl vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
rom efter smak (4-8 msk)
Gör så här:
Vispa grädden och blanda med kondenserad mjölk. Smaka av med rom och frys in.

Hallonmaränger

$
0
0

Kommer ni ihåg att jag skrivit tidigare att maränger är min akilleshäl? Lyckas ju tammetusan aldrig, typ. Var nog nära att jag gav upp den här gången också, tror det är mitt tålamod som är för kort. Men dessa blev faktiskt bra, torra och lätta med en fin hallonsmak. Goda till en sviss eller som ”crunch” till valfri dessert.

(Jag utgick från Roy Fares recept men jag förstod inte hans recept på hemgjord hallonpuré och gjorde min egen).

Maränger är väl inte någon personlig favorit bland sötsaker direkt men jag har en tendens att lyckas samla på mig mycket äggvitor i kylen hela tiden.

Hallonmaränger

Torra, lätta och goda med mild hallonsmak. Receptet ger en full plåt små maränger.

75 g hallonpuré (gjort på 100 g frysta hallon + 20 g strösocker) 

140 g strösocker 

100 g äggvita 

100 g florsocker 

1-2 tsk vaniljsocker (om man vill)

Gör så här:

Tina hallonen och pressa saften ur dem genom en finmaskig sil. Du behöver 55 g. (Kärnorna används inte). Blanda med 20 g strösocker (sammanlagd vikt är nu 75 g) och värm up i en kastrull tills sockret smälter. Låt kallna.

Vispa upp äggvitan till ett skum, tillsätt 100 g strösocker och vispa riktigt hårt. (Det var här mitt tålamod sattes på prov för det tog lång tid i min assistent, skålen var för stor, så tipset är att ta en lagom stor skål så att vispen kommer åt smeten ordentligt). Vänd ner florsockret och vaniljsockret med en slickepott.

Använd en slickepott för att melera ner hallonpurén lite slarvigt. Klicka el spritsa ut matskedsstora maränger på plåt med bakplåtspapper.

Baka på 100 grader i ca 45 min. Stäng av ugnen och låt torka där i 1 timme.

Tips! Det här med gräddning av maränger kan variera ganska mycket i tid, så prova dig fram, du märker när de är torra och släpper pappret.

Marsipanens dag

$
0
0

Gillar ni marsipan? Jag älskar mandelmassa och gillar verkligen marsipan i lagom stora doser. Jag har visst inte jättemycket recept på bloggen som innehåller marsipan men de här två rackarna går inte av för hackor. Får häftiga cravings för båda två just nu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det lilla marsipanlocket är helt avgörande för den här magiska skapelsen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Recept inspirerat ur Hello Cupcake! av Leila Lindholm).

Prinsess cupcakes

Smart och kladdfritt sätt att servera denna tårta på. Ljuvligt goda med massor av smak och dessutom roliga att göra!

Tips!

-Det blir kaksmulor över när man gröper ur formarna för att göra plats för fyllningen.  Dessa är perfekta att spara i frysen tills det är dags att göra exempelvis cakepops, dammsugare eller en trifle.

-Det går lika bra att göra cupcakesen direkt inför servering som att låta dem stå några timmar, det beror helt på hur saftig/blöt du vill ha din cupcake. Hallonen saftar sig nämligen. De är också goda dagen efter om du får några över men vänta gärna med att toppa med grädden (eller skrapa bort den innan du ställer dem kallt).

12 lite större cupcakes

3 ägg

2,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk eller gräddmjölk (jag blandar)

3,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

skal och saft av 1 citron

Vaniljkräm:

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

2 äggulor

3 msk strösocker

1 msk maizena

1/2 urskrapad vaniljstång

Rårörda hallon:

5 dl hallon

ca 0,5 dl strösocker

skal av 1 lime

Servering:

Färgad marsipan (jag använde ett färdigkavlat marispanlock som jag stansade ut rundlar ifrån)

Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker

ev färska hallon

Gör så här:

Sätt ugnen  på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Smält smöret och blanda med gräddmjölken, rör ner i äggsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten följt av citronsaft och skal.

Placera ut lite större (högre) muffinsformar i en muffinsplåt och fyll dem med smeten. Grädda i ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Vispa ihop ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock sås. Låt svalna och kallna i kyl.

Mosa samman ingredienserna till de rårörda hallonen.

Montering:

Gröp ur muffinsarna ganska rejält. (Spara smulorna i frysen till cacekepops, dammsugare eller arraksbollar). Fyll groparna med hallon och toppa med vaniljkräm. Stansa ut runda lock av marsipanen och täck fyllningen. Vispa grädden och garnera cupcakesen strax innan servering.

Här kommer ett tips på ett gott och enkelt godis; nougatdammsugare på endast tre ingredienser.

 

*Skär stavar av nougat (Odense, finns på bakhyllan i mataffären) i valfri storlek. Rulla ev till dem lite. Ställ i kyl el frys för att stelna en stund.

*Skär ut remsor av utkavlad marsipan (färdigt kavlat marsipanlock går utmärkt att använda). Klä in rullarna.

* Doppa ändarna i choklad. Låt stelna och förvara i kylen.

Klart!

Tips! Du kan självklart smaksätta nougaten. Mina favoriter är som ni redan vet apelsinskal eller kaffepulver men varför inte finhackade nötter eller någon essens (arrak/rom)!

Popcorndagen

$
0
0

Popcorn -godast att smaksätta tycker jag!

Chokladpopcorn – vilket fyndigt snacks! Det har nämligen allt; det är salt, sött och frasigt – precis som jag vill ha det. Inte så jäkla onyttigt heller om du väljer att poppa själv (fettsnålt), salta försiktigt och använda mörk choklad.

img_6800

Popcorn med vit choklad och krossad turkisk peppar. Popcorn med mjölkchoklad och flingsalt. Karamelliserade popcorn (+ vaniljsocker) med 70 % choklad. Hur gott som helst!

Jag gick all in när jag testade dessa och använde mig av följande grundrecept:

100 g smält choklad till 5 dl poppade popcorn.

Det är bara att blanda (toppa med eventuell smaksättning) och låta stelna i kylen. Bryt isär och servera direkt från kylen. Tips på smaksättningar man kan pudra över popcornen innan chokladen stelnar är flingsalt, krossad turkisk peppar, lakritspulver, kanel, krossade nötter eller bärpulver….

Om du vill ha popcornen extra knapriga och söta (gott mot 70 % mörk choklad!) så karamellisera dem först i socker. Beräkna 2 msk strösocker som du smälter i en stekpanna, vänd runt popcornen snabbt och låt dem kallna på en bakplåtspapper. Blanda sedan med choklad och låt stelna i kylen.

Tips! Självklart får du bäst resultat om du tempererar chokladen (skippa då kylen) men det är så många som inte kan det, eller har tillräckligt svalt hemma för lyckade resultat och då funkar det andra alternativet bra nog.

IMG_2226

Ett ganska tunt, men tillräckligt karamell-lager täcker de här underbara popcornen. Perfekta som filmsnacks!

IMG_2232

Det är också jättegott att vända runt popcorn i bränt socker och smaksätta med lakrits eller saffran. Klicka på länkarna så hittar du mina tidigare recept.

Kanderade popcorn

Alldeles lagom sötsalta popcorn med smak av karamell. Kolatäcket blir inte stenhårt som en karamell utan lite segmjukt och aningens klibbigt, men inte på en nivå när det kladdar.

Du kan själv välja hur söta och salta du vill ha dem – ta mindre popcorn om du vill ha dem sötare – och mer flingsalt om du vill ha dem saltare – men precis så här vill jag ha dem!

1 påse mikropopcorn

1 dl grädde

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

en nypa flingsalt

ev mer flingsalt

Gör så här:

Poppa popcornen. (Du kan också välja att poppa popcorn själv, en mellanstor kastrull blir ganska lagom). Plocka bort alla opoppade majskorn, annars fastnar de i kolan och sedan dras du med dem i tänderna.

Koka upp grädde, socker, sirap, vanilj och salt och låt småkoka under ca 10 minuter på svag värme. Den är klar när den fått lite färg och tjocknat en aning. Rör i botten då och då. Vänd runt popcornen snabbt i kola så att alla täcks. Strö flingsalt över popcornen om så önskas. Fördela popcornen på en plåt med bakplåtspapper och ställ kallt 5-10 minuter så kolan stelnar. Bryt loss popcornen från varandra och servera!

Chocolate chip cookies med dumle apelsin

$
0
0

När jag hittade Dumle taste of sunny orange i butikshyllan blev jag smått lyrisk, ääääntligen! Ni som läst bloggen vet ju att jag har en svaghet för choklad och apelsin. Bästa.

Hur som helst, idag bjussar jag på chocolate chip cookies med just ”Dumle apelsin”.

Originalrecept från fina bloggen passionforbaking.com

Chocolate chip cookie med Dumle apelsin

Det här blir en ganska stor sats för mina mått mätt så jag delar upp degen i flera delar innan choklad, nötter och godis tillsätts och sparar degen i kylen el frysen. På så vis har man en fin bas att utgå ifrån och smaksätta på olika sätt, med olika godis, nötter och typer av choklad. De här kakorna har en spröd kant och en seg kärna och är ljuvligt sega och goda.

225 g smör

200 g strösocker

150 g mjukt farinsocker

1 tsk vaniljsocker

0,75 tsk salt

2 ägg

330 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

250 g chokladpellets i valfri färg

1 påse Dumle taste of sunny orange (220 g)

(pekannötter om man vill)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el knappt 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa smörtärningar krämigt med socker, farin, vanilj och salt några minuter. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bikarbonat och blanda ner i smeten. Skär varje dumlekola i 6 små bitar och rör ner i degen tillsammans med chokladpellets och ev grovhackade nötter. Den kladdiga degen sätter sig om man bara låter den stå en liten stund el ställer den en kort stund i kylen. Forma bollar i valfri storlek och placera dem på plåtar med bakplåtspapper. Tryck bara till dem lite grann och se till att ha mellanrum så det räcker.

Grädda i 8-10 minuter el tills kanterna fått en gyllene färg. Låt de svalna helt på plåten.

Morotskakans dag

$
0
0

Det är dags! För morotskakan att få stå i fokus. Bjussar på tre fantastiska recept.

Världens godaste morotskaka

Hemligheten till den godaste morotskakan är faktiskt kardemumma. Det blir inte lika gott utan, bara så att ni vet. Den här är saftig, kryddig och har ett generöst lager frosting – som inte rinner av eller är för tunn eller för sliskig – för det är inte min melodi.

4 dl finrivna morötter (ca 3-4 stycken) Det ska inte vara hårt packat.

1,5 dl neutral olja

2 ägg

1,5 dl farinsocker (det som är mjukt och fuktigt)

0,5 dl socker

1 krm äkta vaniljpulver el 1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 tsk kanel

1 tsk nystött kardemumma

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Topping:

200 g mjukt smör

200 g (1 ask) Philadelphiaost el motsvarande färskost

2 dl siktat florsocker

1-3 kr äkta vaniljpulver el 1 msk vaniljsocker

Skal av 1  stor citron/apelsin eller 2 lime

Ev. Citronmeliss till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och smörj sidorna. Blanda de rivna morötterna med oljan. Vispa ihop ägg med farin, socker, vanilj, salt, kanel och kardemumma lite lätt, inte tjockt och pösigt. Blanda det med morotskletet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten, rör slätt och fyll formen. Grädda i 30-35 minuter, tills kakan släpper kanterna lite och en provsticka nästan är torr. Låt svalna under en bakduk el folie så att kakan föblir saftig. Låt svalna.

Vispa ingredienserna till toppingen fluffigt och bred över den svalnade kakan. Garnera ev. med citronmeliss.

Den här kakan håller sig fräsch upp till 4 -5 dagar i kylen (väl inplastad eller i plastlåda med lock) men går faktiskt att frysa in, med topping och allt om du absolut måste eller vill.

Semmelsnittar

$
0
0

Älskar att semmelsäsongen är här! Semmelhybrider är aldrig fel men sällan är det väl något som slår klassikern ändå, i längden. Men tills vi börjar moffa semlorna så kan vi tjuvstarta med varianterna.

Hittade dagens ljuvliga recept på bloggen mykitchenstories.koket.se

Om man älskar mandelmassa så kan man prova fylla dessa kakor med krämig mandelmassa, det blir ett ännu sötare och lite krämigare resultat. Mums! Till en längd blandade jag 50 g mandelmassa med lite äggvita (ca 1 msk) tills det blev krämigt och fyllde en fördjupning i längden med massan. Toppade med flagad mandel och gräddade som vanligt. Jag gjorde en längd av varje.

Semmelsnittar

Kolakakor fyllda med mandelmassa och kardemumma smakar som det bästa semlan. Det är verkligen gott att doppa dem i vispad grädde – har man akut semmelbegär så har man!

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

100 g mandelmassa

2,25 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kardemumma

1 krm salt

mandelflarn

vispgrädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet med elvisp. Riv ner mandelmassan fint och vispa lite till. Blanda i vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, kardemumma och salt. Arbeta snabbt ihop till en deg.

Rulla degen till två längder och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Tryck ner mandelflarnen längs med längderna.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg i kanterna.

Låt svalna innan de skärs i snittar. Dippa gärna snittarna i vispad grädde.

 


Nutelladagen

$
0
0

Nutelladagen är här! Alltså helt legitimt att moffa. Underbart! Ska skeda rätt ner i burken. (Ibland så försöker jag ersätta Nutella med Proteinella, men det ÄR inte lika gott. Däremot lurar jag barnen med den till pannkakor och våfflor ibland vilket funkar utmärkt). Om du vill baka med denna ljuvliga choklad- och hasselnötskräm så sök bara på nutella i sökrutan så kommer samtliga recept upp, och det finns en del av det varan här på bloggen.

Tänker ändå att jag puffar för två gamla godingar här, enjoy!

IMG_1066

Nutellabars

Det här är något för gottegrisen, det är nämligen väldigt sött, men också lite salt och riktigt gott förstås. Ingen ugn behövs, smeten stelnar till sig i kylen  och blir härligt segmjuk, så där som en bar ska vara. Nutellan kan bytas mot jordnötssmör och nötterna kan ersättas med andra. Detsamma gäller resten också, låt skafferiet och smaklökarna bestämma vad som åker ner. Men den här blandningen kan jag lova blir succé!

1,5 dl Nutella (eller jordnötssmör)

1,5 dl mörk sirap

3 msk mjukt farinsocker

en nypa salt

3 dl havregryn

1 dl riven kokos

1 dl solroskärnor

1 dl russin

1 dl valfria nötter (jag tog salta jordnötter)

Garnering:

75-100 g mjölkchoklad eller mörk choklad

1 msk neutral olja

Ev kakako att pudra bitarna med

Gör så här:

Smält Nutella, sirap, farin och salt i en kastrull. Det behöver inte koka, bara smälta och bli varmt. Blanda gryn, kokos, solroskärnor, russin och nötter (dela stora nötter). Rör ner i Nutellasmeten. Häll den kletiga smeten i en liten form med kanter, klädd med baklåtspapper. Kakan får gärna bli ca 2 cm hög. Låt svalna och ställ i kylen.

Hacka chokladen och smält den försiktigt. Rör ner olja. Häll chokladen över den kalla kakan och ställ i kylen för att stelna.

Skär upp i rutor och pudra ev med kakao inför servering.

Inspirationen till receptet kommer från Två systrars söta: 170 frestelser från the cookbook café av Lisa Eisenman och Monica Eisenman. I boken heter receptet Bran flake bars.

Salt kolasås

$
0
0

Salt i kolasås är lika viktigt som salt i smör för mig, annars kan det liksom vara. Är så trött på sött som inte balanseras upp av salt. Och en kolasås är alltid bra att ha hemma, den är ju så användbar. Tänk vad snabbt en kladdkaka el brownie blir lyxig med lite glass och hemlagad kolasås på till exempel.

Det här receptet är rakt upp och ner från bloggen Homemade Stockholm by Cecilia som ni hittar hos Allt om mat.

Salt kolasås

Salt och brynt smör, det är grejer det! Den här kolasåsen får en ”skedbar” konsistens vid rumstemperatur så den kommer fungera utmärkt att använda som fyllning i bakverk.

2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
60 g smör att bryna

1 krm salt

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Låt koka till 105 grader.

Bryn smöret i en annan kastrull, när smöret blir tyst och slutar skumma samt doftar nötigt är det klart.

Häll försiktigt ner det brynta smöret i gräddblandningen under omrörning. Missa inte de bruna kornen av det brynta smöret. De är det godaste och smakar karamell. Smaksätt med salt efter smak.

Häll såsen i en spritspåse och låt den svalna i kylskåpet.

Använd som fyllning, eller på glass och desserter.

Hållbar i kylen i en par veckor.

Glad alla hjärtans dag

$
0
0

Om du känner för att fira dagen med en god dessert så tänkte jag tipsa om mina favoriter. Rosa, choklad, hjärtformat och passion känns som ganska givna deltagare!

Lingonpannacotta

IMG_0736

-Man behöver knappt gilla lingon för att fullkomligt älska den här desserten. Den får inte bara den gulligaste färgen utan smaken är helt ljuvlig.

Pots de crème au chocolat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Med risk för att bli tjatig – jag tipsar ju alltid er om den här godingen – men det är verkligen en favorit som jag aldrig tröttnar på. Och jag har planer på att prova en vegansk variant av den här, håll tummarna för att det receptet platsar på bloggen.

Våfflor

-Våfflor är livet, framförallt frasiga våfflor och det har jag ett kanonrecept på som aldrig sviker. Smaksätt på olika sätt med saffran, vanilj, kardemumma eller choklad och variera toppingarna så kan man ju äta våfflor hur ofta som helst utan att tröttna.

Passion fruit pie

-Ni känner säkert till key lime pie? Det här är den, fast med passion. Så himla gott! Gör den ännu mer ”alla hjärtans dag” genom att servera den med hallongrädde och chokladflisor och förstås, färsk passion.

Brownie cookies

$
0
0

Dagens chokladigt sega och härligt fylliga cookies kommer från bloggen passionforbaking.com men med några små justeringar från min sida.

Dumlen smiter ut! Men det gör inte så mycket, den blir ett gott tuggmotstånd.

Brownie cookies

Rikt chokladiga, fylliga och mjuksega (framförallt om de äts kalla) – ja som en brownie i cookieformat. Jag fyller med choklad och dumle, men det kan man göra som man vill med. Om du bara vill fylla med chokladpellets/hackad choklad av valfri kulör – är det lagom med 150-200 g.

200 g mörk choklad (jag tog 70 %)

40 g smör

2 ägg

1 äggula

150 g strösocker

1 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt

35 g vetemjöl

1 rågad krm bakpulver

1 krm salt

100 g vita och ljusa chokladpellets

15 dumlekolor (med apelsinsmak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft (el 175-200° vanlig ugnsvärme).

Smält 200 g hackad choklad med smöret på låg värme i en kastrull eller över vattenbad under omrörning.

Vispa ägg, gula, socker och vanilj riktigt ordentligt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt och sikta ner det i äggvispet.  Vänd ner chokladsmöret. Rör sist ner chokladpellets och finhackad dumle. Låt smeten stå i kylen minst 10 minuter.

Lägg matskedsstora klickar av smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Grädda i ca 9-10 minuter. Låt svalna innan servering. Goda att servera kylskåpskalla också. De är då de blir ”segtäta” i konsistensen och mest liknar en brownie.

Gott av After Eight

$
0
0

Vi hade en stor förpackning After Eight kvar efter julen, helt orörd (hör och häpna) så jag fick för mig att prova lite desserter på godsaken. Dagens recept på pannacotta och mousse är inspirerade från tasteline.com

Mint är ju supergott med choklad men jag kan tycka att det är lite knepigt att kombinera med frukt och bär. Rostad vit choklad och nötter är säkra kort!

After eight mousse

Lättsamt luftig men också fyllig mousse med god och väl avvägd mintsmak.

6 portioner

3 dl vispgrädde

100 g mörk choklad (jag använde chokladknappar med 53 % kakaohalt)

10 plattor after eight

Gör så här:

Koka upp 1 dl grädde med chokladknappar och after eight tills det smälter. Låt svalna. Vispa 2 dl grädde och vänd ner chokladblandningen, bara precis så mycket att det blandar sig. Häll upp i portionsformar och ställ kallt till servering.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Bilden och upplägget på min pannacotta blev så ful att jag vägrar visa den, haha, så vi får klara oss utan idag. Däremot provade jag att göra den i en mjuk silikonform med rum för flera portionspannacottor och det fungerade jättebra – men man måste komma ihåg att pannacottorna behöver frysas in och plockas ur formen frysta. Sen är det bara att tina långsamt i kyl.

After eight pannacotta

Jag gillar att lätta upp grädden i pannacotta med lite syrlig och fet yoghurt, det friskar upp en aning och tar udden av det ”stabbiga” men självklart kan det ersättas med grädde. Den här mintchokladpannacottan är ljuvlig i sin enkelhet. Lite knepigt att välja vad man serverar till en mintchokladpannacotta tycker jag, har du goda förslag?

6 dl – 6 portioner

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 dl rysk yoghurt

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

8 plattor after eight

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden med socker, vanilj och after eight under lätt vispning. Låt de urkramade gelatinbladen smälta i grädden under omrörning. Rör i yoghurten. Häll upp i valfria glas eller formar och låt kallna i kylen tills det stelnat helt, räkna med 3-6 timmar.

Coffee Cream Pie

$
0
0

Jag älskar ju att smaksätta med kaffe som ni redan vet och när jag hittade serien ”Martha Bakes” på Netflix (tips tips!) så hade hon ett helt avsnitt tillägnat kaffebakverk och det var där jag hittade den här pajen. Nu har jag förstås gjort en halvsats och dessutom råddat (försvenskat) med receptets måttangivelser men en coffee cream pie blev det! Lite kul att för en gångs skull baka en paj med krämig fyllning, jag brukar ju vilja att de ska hålla formen och vara snygga även vid servering….

En paj med knäckigt pajskal och krämig fyllning blir liksom inte bra på bild i portionsformat… det här är ingen buffétårta om vi säger som så.

Jag smälte och strök ut kaffechoklad på en marmorplatta, kylde den och tog sedan hjälp av osthyveln för att flisa chokladen till rullar. Lite guldglitter kom väl till pass för att täcka skavankerna.

Coffee Cream Pie

Spröd och knäckig chokladbotten möter vaniljkräm smaksatt med kaffe. Och på toppen ett generöst lager vispad grädde, förstås, och flisad kaffechoklad. Som en chokladpudding i pajformat, med kaffesmak.

Tips! Botten blir knäckig och god i ugnen men se till att inte överbaka den, det blir lätt en bränd ton då. Chokladsmaken vill gärna ta över lite eftersom det är ganska tjock botten så nästa gång gör jag den kanske lite tunnare – men jag ville inte få några köpekex över i skafferiet den här gången.

Botten:

1 pkt Oreo choco’s brownie flavour (154 g)

50 g smör

1 msk strösocker

Fyllning (vaniljkräm med kaffesmak):

2 dl helmjölk

0,75 dl vispgrädde

0,75 dl strösocker

2 msk maizena

1 msk frystorkat kaffe

en nypa salt

25 g smör

1-2 msk kaffelikör el Baileys

Topping:

Vispad grädde smaksatt med vaniljsocker och chokladkaffebönor el flisad choklad (gärna med kaffesmak)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el vanlig ugnsvärme.

Mixa kexen fint och smält smöret. Blanda med sockret. Spänn fast bakplåtspapper i en liten springform (18 cm) och tryck ut smulorna till en botten och 2 cm hög kant. Förgrädda i 5-10 minuter. Låt svalna helt och ställ sedan kallt.

Vispa samman mjölk, grädde, socker, maizena, äggulor, kaffe och salt i en kastrull. Värm på medelvärme under vispning så att inte äggen chockas. Koka upp och låt småkoka någon minut, vispa hela tiden i botten. Ta av från värmen och rör ner vaniljsocker och smör. Låt svalna, rör ner spriten och tryck krämen genom en finmaskig sil. Plasta direkt mot ytan och ställ i kylen.

Fyll skalet med krämen, kyl några timmar och toppa sedan med vispad vaniljgrädde och gärna chokladflisor med kaffesmak.

Risgrynsplättar med saffran och kokos

$
0
0

Vi äter mycket tomtegröt i den här familjen och när jag väl kokar så gör jag en ordentlig sats. Dom här plättarna är toppen att göra när man har risgrynsgröt över och framförallt om man har saffran kvar efter julen – som jag hade.

Recept från Allers.

Glutenfria, riktigt goda plättar som mättar bra. Toppen att göra på överbliven risgrynsgröt. Men jag kan tänka mig att köpt gröt på ”korv” är lite för lös i konsistensen.

Risgrynsplättar med saffran och kokos

Jag hade inte kokos hemma när dessa skulle provas och ersatte det med 1 tsk vaniljsocker och 1 msk björksocker. Gick utmärkt det med. Supergoda och mättande plättar att servera som mellis med grädde, bär och sylt.

500 g risgrynsgröt, 4 dl (Obs! Inte för lös)

0,5 g saffran (1 kuvert)

1 tsk bakpulver

0,5 dl maizena

1 dl kokosflingor

2 ägg

smör att steka i

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål (smaka av och se om det behövs en nypa salt) och stek små plättar på båda sidorna i smör. Servera med grädde, sylt och bär.

 


Årets semla

$
0
0

Älskade semlor! Jag har ätit alldeles för få i år, så nu ska jag sätta fart och börja njuta av dessa makalöst goda kreationer. Jag har ju lite som tradition att testa nya recept varje år. Mina tidigare varianter samt olika hybrider hittar du i arkivet på bloggen. Bara att söka i sökrutan.

Årets recept på semlor hittade jag på matplatsen.net

En Riktigt god semla tycker jag ska påminna mer om en bulle än ett bröd. Ja det kan ju låta självklart men många köpta semlor är mest bara luft. Sen är ju kardemumman ett viktigt måste. Och mandelmassan måste man jobba lite med. Det går jättebra att utgå från köpt om man inte orkar göra sin egen hela vägen men det blir väldigt mycket godare om man adderar hackade mandlar, kardemumma och inkråm från bullarna, bland annat. Och så grädden – vaniljsocker i tack!

Världens godaste fluffigaste semlor

Lagom stora, luftiga men samtidigt saftiga semlor. En riktig goding!

Jag fryser ner bullar och mandelmassa separat och så tar jag fram vid behov. Grädde har jag alltid hemma så fikat är aldrig långt borta på det här sättet.

ca 18-20 st

Fördeg:
2,5 dl mjölk
300 g vetemjöl special
25 g jäst
1 msk socker

Deg:
200 g vetemjöl special
1  ägg
0,5 tsk salt
1 msk mortlad kardemumma
100 g rumstempererat smör
1 dl strösocker

Mandelmassa:
400 g mandelmassa
50 g hackad mandel med skal (eller mer!)
0,5 msk mortlad kardemumma
1 msk vaniljsocker
(1 krm vaniljpulver)
1-2 dl florsocker -börja med lite och söta efter behov
1 nypa salt
ca 1 dl mjölk
inkråm från bullarna

Till garnering:
vispgrädde (ca knappt 1/2 dl per semla) + vaniljsocker
florsocker

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke (jag använder min kitchen aid) och rör ut i lite av mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna till fördegen och låt maskinen arbeta med degkrok ca 10 minuter. Täck över med plastfolie och låt jäsa ca 1 timme.

Måtta upp resterande ingredienser till degen och rör ner dem med fördegen. Knåda med degkrok ca 10 minuter och täck med plastfolie. Låt jäsa ca 1,5-3 h.

Stjälp upp degen och dela den i ca 18-20 bitar (ca 50-60 g/st). Forma dem runda med bestämda cirklande rörelser mot bänken och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Täck med platsfolie (inte för hårt, då kan de inte svälla) och låt jäsa ca 1 timme.

Sätt ugnen på 200° och grädda bullarna ca 8 minuter. De ska få gyllene färg men inte bli brända så håll koll. Låt dem svalna och skär eller klipp sedan trekantiga lock och gröp ur lite av innanmätet. (Spara detta till fyllningen).

Mandelmassafyllning: Mixa nötterna i matberedare och tillsätt resten av ingredienserna. Kör till en slät kräm och späd ev med mer mjölk till önskad konsistens.

Spritsa i mandelmassan i bullarna. Vispa grädden (smaksätt ev med lite vaniljsocker) och spritsa rikligt med grädde på varje bulle. Lägg på locket och sikta över florsocker. Ät och njut.

Mördegskakor med choklad

$
0
0

De här kakorna har jag haft planer på att testa ganska länge. Och det var via pinterest jag hittade dem. Pinterest får ganska ofta avsluta min kväll om jag ska vara ärlig…och det är ju såklart recept (och inredning) jag spanar in.

Recept från bloggen Brinken bakar på Elle mat & vin.

Lite som en korsning mellan chocolate chip cookie och mördegskaka med havssalt. Ingen dum kaka alls, svår att sluta nalla på faktiskt! Och varför den heter mördegskaka är ju lite knasigt eftersom det inte riktigt är någon mördeg i traditionell mening…

Helt perfekta att ha med ut i pulkbacken eller skidspåret!

Mördegskakor med choklad och havssalt

Supergoda småkakor som är både knapriga i kanterna och lite sprödare i mitten. Smaken är helt ljuvlig och det är inte så konstigt med tanke på att saltet lyfter det bästa ur smör, muskovadosocker och choklad.

Tips! Det fina med att baka efter vikt sägs ju vara det perfekta resultatet. Men jag tyckte degen nästan blev lite för torr av mjölet (sorter varierar och binder vätska olika mycket) så därför har jag skrivit in att du ska ta lite i taget/ev lite mindre än det angivna.

25-30 st

120 g rumsvarmt smör

50 g strösocker

50 g ljust muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

180 g vetemjöl (möjligen lite mindre)

100 g ljusa och mörka chokladknappar

ca 1 krm havssalt (i degen eller på kakorna)

ägg och råsocker till kanterna

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft el 200° vanlig ugnsvärme.
Vispa smör, socker och muscovadosocker i 3-4 minuter tills det är riktigt fluffigt. Rör ner vaniljsocker, mjöl (lite i taget och kanske inte precis allt) och choklad. Smaksätt med salt, eller strö det över kakorna inför gräddning. Gör en rulle, pensla den med ägg och rulla den i råsocker och lägg in i kylen i ca 2 timmar. Låt degen stå framme medan ugnen värms och skiva sedan ca 0,5 cm breda skivor. Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och strö över lite havssalt nu om du inte hade det i degen.
Baka i ca 10 minuter tills de börjar bli gyllenbruna i kanterna.

Baileys tiramisu

$
0
0

Jag råkade i misstag öppna en flaska Baileys när vi redan hade en öppnad i kylen….så nu har jag i uppdrag att baka med Baileys helt enkelt och först ut är en smaskig tiramisu.

Det kan vara lite trixigt att veta hur länge kexen ska doppas i kaffeblandningen, det är också lite av en smaksak hur ”blöt” man vill ha sin dessert. Men gillar man en lite krispigare version så kan man ju testa att doppa bara ena sidan av kexen.

Baileys tiramisu

Tiramisu är lite av en favorit och därför är den kul att variera lite som här där Baileys får smaksätta den. En vuxen dessert som smakar mums!

Tiramisu:

1 vaniljstång

1 burk mascarpone ost (250 g/2,5 dl)

2,5 dl vispgrädde

0,25 dl Baileys

2 ägg

0,75 dl strösocker

Savoiardikex:

1,25 dl espressokaffe

0,75 dl Baileys

200 g savoiardikex

Dekoration:

kakao

ev bär

Gör så här:

Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda dem med mascarponeosten och grädden i en bunke. Vispa tills det blir lagom tjockt och rör ner baileys. Vispa ägg och socker ljust och fluffigt och blanda det med gräddsmeten tills den är slät.

Blanda kaffe och baileys. Doppa kexen hastigt i blandningen.

Montering:

Varva kex och smet i en stor form eller små portionsformar i 2-3 lager. Låt desserten dra några timmar i kylen och pudra ytan med kakao innan servering. Toppa ev med färska bär.

Delicatobollar

$
0
0

Hemlagade delicatobollar är lite beroendeframkallande kan jag lova….

(Originalreceptet är från lyckasmedbakning.nu)

Delicatobollar

Lite krämigare och slätare i konsistensen än klassiska chokladbollar och så innehåller de den lite hälsosammare kokosoljan. De smakar nästan precis som klassiska chokladbollar och är därmed supergoda!

Tips! Vill du ha en lyxigare variant så rulla bollarna i smält choklad innan de rullas i kokos. Ta på dig tajta plasthandskar och lägg lite choklad i ena handloven innan du börjar rulla dem i ett tunt lager av choklad och sen kokos.

4 dl havregryn

3 msk espresso

50 g mjukt smör

100 g kokosolja (utan smak), rumsvarm men inte smält

1,5 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

3 msk kakao

1 krm salt

Kokosflingor

Gör så här:

Mixa havregrynen tillsammans med espresso till ett fint pulver i en matberedare eller blender.

Vispa kokosolja, smör, florsocker och vaniljsocker riktigt vitt och riktigt luftigt

Vispa raskt ner havregrynsmixen. Vänd ned kakao och salt allra sist. (Om smeten ser lite skuren ut så reder det upp sig i kylen, så ingen anledning till oro).

Ställ smeten i kylen.

Forma bollar i valfri storlek och rulla i kokos.

Bästa frasvåfflorna

$
0
0

Våffeldagen är här! Jag måste erkänna att jag knappt vågar prova andra våffelrecept än detta nedan, så pass bra är det. Jag lagar det om och om igen och resultatet är verkligen frasiga våfflor. Svampiga våfflor är inget för mig nämligen, då kan man ju lika gärna äta pannkakor.

Hur får man då våfflorna riktigt frasiga? Ja förutom att använda ett bra recept så hänger det lite på ditt våffeljärn. Smör el inte i järnet? Det måste du prova dig fram med. Jag upplever att våfflorna blir frasigast utan, men första laggen kanske behöver smör för att inte fastna. Våga grädda dem väl! Och stapla dem inte på varandra, utan låt dem ligga en och en på galler. Och ät dem nygjorda. Lycka till!

Bästa frasvåfflorna

Frasiga och riktigt goda. Får du smet över är det bara att förvara den i kylen och återanvända vid ett senare tillfälle. Det går utmärkt att halvera receptet för 6-7 laggar. Använd smör till att pensla laggen med till den första våfflan men tänk på att det ibland faktiskt blir frasigast utan massa fett i laggen.

Tips! Smaksätt smeten med 1 påse saffran eller nystött kardemumma.

Ca 12 laggar

4 dl vispgrädde

3 dl naturellt bubbelvatten

4 tsk socker (kan uteslutas om du vill ha salta våfflor)

1 tsk vaniljsocker – valfritt

0,75 tsk salt

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Grädde, yoghurtglass, vaniljglass, chokladsås, kolasås, Nutella, sylt, bär eller frukt till servering

Smör till våffeljärnet

Gör så här:

Vispa grädden till fasta toppar. Blanda bubbelvatten med socker, vanilj och salt i en separat skål. Sikta ner vetemjöl blandat med bakpulver. Vispa samman med grädden.

Värm våffeljärnet och pensla det med smör. Räkna med att det går åt ungefär 0,75 dl smet per våffla. Grädda våfflorna gyllene, ta inte upp dem för tidigt utan låt dem få färg för bästa frasighet.

Våfflor bör serveras omgående för att fraset ska bibehållas. Lägg dem inte ovanpå varandra utan en och en på ett galler så mjuknar de inte lika snabbt.

Viewing all 564 articles
Browse latest View live