Nu tänkte jag dela med mig av lite tips inför stundande kola-kokande. Det är nämligen så att jag totalt misslyckades med en apelsinkola som blev alldeles sockrig, ja som en dålig fudge. Så efter lite felsökning tänkte ge oss alla lite välbehövliga tips så vi slipper misslyckas!
![]()
Receptet på den här sjukt goda kaffekolan hittar du längst ner i inlägget!
︎ Förbered formen som du ska hälla upp kolan i.
︎ Använd inte för liten kastrull, kolan stiger när den kokar.
︎ Koka inte kolan på för mesig värme, låt den koka ganska rejält – kanske på en 6:a/7:a på en 10 gradig skala. Mesig kokning kan nämligen ge sockrigt slutresultat. Var samtidigt på din vakt i slutet av koktiden, så att kolan inte bränner i botten.
︎ Rör inte för mycket i kolan när den kokar, det kan också göra den sockrig.
︎ Dra inte med ”bottensatsen” när du häller upp kolan, den kan också påverka så att konsistensen blir sockrig. Om kolan skulle börja lukta lite brännt men inte riktigt hunnit komma upp i önskad temperatur, häll upp den ändå men rör inte och skrapa inte med det sista i kastrullen. Då finns det chans att kolan klarat sig undan den brända smaken. Sätt den i kylen så får du ändå en duglig konsistens.
︎ Använd termometer! Men stick inte ner spetsen i botten på kastrullen, det ger inte korrekt mätning. Kolan är klar mellan 122-129° – beroende på hur hård el mjuk du vill ha din kola. Jag tycker personligen 126° är bäst för då går kolan att skära och så behåller den formen. Men det är som med ugnar, alla termometrar är lite olika, så lär dig din egen.
︎ Skulle kolan bli för mjuk så förvara den i kylen, och ät den kall. Skulle kolan blivit för hård så värm kolan lite med hårfönen så kan du åtminstone lyckas skära den i snygga bitar – och sen får du suga på den tills den mjuknar.
︎ Balansera den söta kolan med salt, det lyfter smakerna! Antingen en nypa i smeten eller så toppar du kolan med flingsalt när den svalnat lite i formen men innan den kallnat.
︎ Om du ska toppa kolan med flingsalt, låt den först svalna lite och sätta sig annars sjunker saltet ner i kolan vilket inte blir riktigt lika vackert. Men vänta inte för länge, till sist fastnar inte saltet mer. Skulle du trots allt glömma saltet – som jag gjorde nedan – då kan du ringla över lite choklad och fästa saltet i chokladen.
![]()
Nu till dagens recept, en döööögod kaffekola men rund och fin kaffesmak. Recept från Ica.se
Salt kaffekola
Seg och underbart god kola med mjuk kaffesmak. Välj gärna riktigt stark espresso så att kaffesmaken inte blir för mesig bara.
Tips! Det går fint att koka 0,5 sats av receptet men vill du koka en dubbelsats så tipsar Ica om att hellre koka två satser var för sig för lyckat resultat.
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk smör
0,5 tsk vaniljpulver
3 msk stark espresso (jag blandade ner 1 tsk nescafé i min espresso för att förstärka den)
1 krm salt
flingsalt att strö över
Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap, smör, vaniljpulver, kaffe och salt i en vid kastrull.
Koka upp och låt koka på medelvärme till 122-129°. Rör ibland, men inte för ofta.
Häll smeten i en bakpappersklädd form, strunta i att skrapa ur botten, låt stå en liten stund och strö över flingsalt.
Låt svalna och skär i bitar.